Suo, kuokka ja tekoäly – Tietotyöläisen kuokkatyö

Jaa tämä artikkeli

Pitäisikö traktorit kieltää lailla? 

 

Ajaltelkaa miten mahtavan työllistävä vaikutus tällä olisi? Hallituksen tavoite 80 % työllisyydestä olisi yhdessä hujauksessa saavutettu. Kuokat takaisin ja väki töihin.

 

prosessiautomaatio

 

Mutta onneksi harva ajattelee näin hupsusti. Silti törmään milloin mihinkin argumentteihin eri teknologioiden kieltämisestä, rajoittamisesta ja niiden “töitä tuhoavasta vaikutuksesta”. Onko meidän siis tarkoitus maksimoida töiden määrä? Tehdä tehottomammin turhia asioita, jotta olisi työpaikkoja ihmisillä?

 

Mitä me yritämme saavuttaa?

 

Jos haluamme vaurautta, niin meillä on joko oltava koko ajan enemmän tuottavia yksiköitä (ns. ihmisiä) tai sitten nykyisten yksiköiden pitää tuottaa tehokkaammin asioita, joita haluamme saada aikaiseksi. Koska väkeä ei synny ja maahanmuutto on kaksiteräinen miekka, niin keskitytään tässä kirjoituksessa sitten tehokkuuden lisäämiseen.

 

Ongelma jokaisessa talousjärjestelmässä on se, että ihmisten tarpeet ja halut ovat loputtomat, mutta resursseja näiden haluajen toteuttamiseen on aina rajallinen määrä. Siten meidän pitää käyttää järkevämmin olemassa olevat resurssit.

 

Tärkein resurssi on tietenkin ihminen itse (eikö tulekin rakastettu olo, kun kutsun sinua resurssiksi?). Ihminen valjastaa koneet palvelukseensa ja täten tuottaa markkinoille mahdollisimman tehokkaasti tavaraa. Sellunkeitossa ennen tarvittiin tuhat miestä siihen, missä nykyisin 50 miestä riittää (metsäteollisuus on edelleen aika miesvoittoinen ala).

 

Fyysisessä maailmassa kone palvelee ihmistä jo oikein mainiosti, mutta kun siirrymme palvelu- tai tietotyöhön, niin kuokat ovat edelleen päivän sana! Jokainen rivi tekstiä kirjoitetaan itse. Jokainen koodinpätkä ja excel-ruutu on usein vielä ikävä kyllä ihmissormien aikaansaannosta. Kokouksissa roikkuvat ihmiset, eikä esim. botit, jotka tekevät vain koosteet ja to-do listat ihmisille (kokouslihana roikkuminen on kauheinta mitä tiedän).

 

Prosessi vs. lopputulos

 

Onko tärkeämpää tehdä asia jollain tietyllä metodilla vai saavuttaa haluttu lopputulos? Monet ovat aika puristeja metodin suhteen. Pitää kulkea tietyt askeleet, oikealla tavalla. Onko väliä onko tekoäly tehnyt koodin tai muusiikkilevyn, jos se vain toimii ja rokkaa oikealla tavalla? Onko väliä onko johtajan strategiakooste automaattisesti generoitu, jos siinä on oikeat asiat, selkeästi esitettyinä?

 

Monille, vastaus edellisiin kysymyksiin saattaa olla “kyllä”, sillä metodin perinteisyys ja “käsityön” jälki on arvotettua. Olemme kuitenkin historiassa nähneet, kuinka teknologiset innovaatiot ovat muuttaneet tapojamme työskennellä, elää ja jopa ajatella. Höyrykone muutti maatalousyhteisömme teolliseksi. Tietokoneet ja internet ovat mullistaneet työtapamme, viestintämme ja vapaa-aikamme.

 

Teknologian vastustaminen voi usein juontua pelosta. Pelosta siitä, että menetämme kontrollin, pelosta siitä, että koneet ja algoritmit korvaavat meidät. Kuitenkin, historiallisesti katsottuna, teknologia on luonut enemmän työpaikkoja kuin tuhonnut niitä. Uudet teknologiat ovat avanneet ovia uusille ammateille ja mahdollisuuksille, joita emme olisi voineet kuvitella.

 

Mutta entä jos teknologia vie meidät sellaiseen pisteeseen, jossa kaikki työ on automatisoitu? Mitä silloin tapahtuu työn merkitykselle, ihmisarvolle ja yhteiskunnalle?

 

Tässä kohtaa meidän täytyy kysyä itseltämme, mikä työn tarkoitus todella on. Onko se vain keino hankkia toimeentuloa? Vai onko työssä enemmänkin kyse identiteetistä, itseilmaisusta ja yhteenkuuluvuuden tunteesta? Jos kaikki työ voidaan automatisoida, meidän täytyy ehkä määritellä uudelleen työn arvo ja merkitys.

 

Lopulta, teknologian rooli yhteiskunnassamme on työkalu. Se voi auttaa meitä saavuttamaan tavoitteemme tehokkaammin ja vähemmillä resursseilla. Mutta se ei voi määritellä, mikä on meille arvokasta, tai mikä tekee elämästämme merkityksellistä. Niiden kysymysten vastaaminen on meidän ihmisten vastuulla.

 

Onko siis merkityksellistä, kuka tai mikä tekee työn, vai onko tärkeämpää, mitä sillä saavutetaan? Jokaisen meistä pitäisi miettiä tätä kysymystä, sillä vastauksemme määrittävät, minkälaista tulevaisuutta rakennamme teknologian avulla.

 


 

No joka tapauksessa automaatio rullaa eteenpäin, joten ota tekoälyä sarvista kiinni ja tee siitä teille kilpailukykyetu. Lisää tietoa täältä: https://www.connection.fi/tekoaly/

Muita artikkeleita